top of page

Hvordan kan du forstå endringene du går gjennom?

Oppdatert: 22. nov. 2022

Livet er fullt av overganger. I løpet av livet vil du gjennomgå mange endringer. Noen er store andre er små. Kanskje er det endringer i kjærlighet og vennskap, tap av noen som har stått deg nær, eller kanskje det er en endring i forbindelse med jobb eller økonomi.


Uansett hva endringen er, stor eller liten, vil den ha innvirkning på hvordan du har det og føler deg i hverdagen.


Hvordan kan vi forstå endringen vi gjennomgår?


To walk or to be left behind

Hvordan vi ser på endringen(e) har stor betydning for hvordan vi opplever, og gjennomgår den psykologisk sett. Er det snakk om en frivillig eller tvungen avslutning?


I et samlivsbrudd eller et forhold, vil det oppleves veldig forskjellig om du er den som går, eller er den som blir forlatt. Det er nettopp det man kan føle på, at man blir forlatt av den andre. Det gjør vondt. Det samme gjelder om endringen er frivillig eller tvungen i forbindelse med jobb.


Det føles mye bedre å kunne "velge sin egen skjebne", og søke deg videre til en ny jobb, enn å ufrivillig miste jobben.


Hvordan vi ser på endringen(e) har stor betydning for hvordan vi opplever, og gjennomgår den psykologisk sett

I løpet av livet går vi gjennom mange endringer. Overganger fra barn til voksen, fra student til ansatt, fra en jobb til en annen, fra singel til kjæreste, fra kjæreste til samboer, fra gift til skilt, fra levende til gjenlevende. Listen av mulige overganger er lang.


Det å miste noen eller noe man er glad i, er en vanskelig overgang. Det å gå til noe du ønsker deg, kan oppleves enklere - men ikke nødvendigvis enkelt!


Hvordan forstå det du går gjennom

Ok, her skal du få en kicker - det er ikke nødvendigvis endringen i seg selv som er det mest utfordrende når du står i en overgang. Det er de psykologiske aspektene ved å befinne seg i en overgang som i stor grad påvirker oss.


William Bridges (2016) har beskrevet hvilke faser vi befinner oss i, mens vi går gjennom en overgang eller endring i livet.


I følge Bridges beveger vi oss gjennom tre faser når en endring inntreffer.


En endring eller overgang starter ikke med en ny begynnelse. Den starter med en avslutning.


Det er ikke nødvendigvis endringen i seg selv som er det mest utfordrende når du står i en overgang. Det er de psykologiske aspektene ved å befinne seg i en overgang som i stor grad påvirker oss

Å gi slipp...

Den første fasen handler om avslutning av det gamle. Det som har vært. I denne fasen er det normalt å kjenne på sterke følelser som frykt, fornektelse, sinne, sorg, frustrasjon og følelse av tap.


I denne fasen gir du slipp på din gamle identitet. Du gir slipp på deler av fortiden. Du avslutter noe som har vært. Det kan ta noe tid å bevege seg fra det å gi slipp, til den neste fasen,


Skap deg selv på ny...

Den neste fasen er en mellomfase. Det gamle er borte. Det nye er ennå ikke etablert. Her kan du kjenne på følelser som å være forvirret eller utålmodig. Det er vanlig å kjenne på usikkerhet rundt egen identitet.


Du er ikke lenger sikker på hvem du er. Deler av den "gamle historien om deg" er avsluttet. Den nye er ennå ikke skrevet.


Men dette er også den kreative fasen. Det er her du begynner å redefinere deg selv. Hvem du ønsker å være. Du er bare ikke helt der ennå, men det er her du starter å skape den du ønsker å være.


En ny begynnelse...

Den tredje fasen er den nye begynnelsen. Den nye identiteten er utviklet. Her kjenner du på ny energi, ny mening og nye verdier.


En ny start med nye muligheter. med en fornyet forståelse av tilværelsen. Den nye identiteten er integrert og du vil kjenne på fornyet håp og fremtidstro.Å vite hvor du er, eller befinner deg i en overgang i livet, kan hjelpe deg å få et nytt blikk på situasjonen du befinner deg i. De indre psykologiske prossesene du gjennomgår er helt vanlige, selv om du føler deg utålmodig eller det føles vanskelig. Innsikt i hvor du befinner deg i en overgang, er en godt utgangspunkt for at overgangen eller endringen du står i, vil oppleves best mulig for deg.

121 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page